Klimaat en u
Hoe zit het met de gevolgen van klimaatverandering in 2050 in uw omgeving?
Wateroverlast
Het gaat natter worden
Gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar in mm
Huidig klimaat
Klimaat nu
2050
Klimaat in 2050
Hitte
De zomers worden extremer, winters worden milder
Aantal tropische
dagen boven 30 °C
0
Huidig klimaat
Huidig klimaat
0
2050
Klimaat in 2050
Droogte
Minder neerslag in de zomer, meer neerslag in de winter
Gemiddelde neerslagtekort
(mm) per jaar
Huidig klimaat
Klimaat nu
2050
Klimaat in 2050
Overstroming
De kans op natte voeten wordt groter
0
Wateroverlast
Het gaat natter worden
Heel veel natter…de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar gaat overal in Nederland toenemen, in alle verschillende klimaatscenario’s. In de grafiek kunt u de gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar bekijken voor uw omgeving, nu en in 2050.
Gemiddelde hoeveelheid
neerslag per jaar in mm
1200
1000
800
600
400
200
0
Huidig klimaat
Klimaat nu
2050
Klimaat in 2050
Hitte
De zomers worden extremer, winters worden milder.
Veel tropische dagen klinkt misschien leuk, maar langdurige blootstelling aan hitte is voor niemand goed. Voor veel ouderen en zieken kan dit weer zelfs gevaarlijk zijn. In de toekomst zal het aantal tropische dagen boven de 30 °C in Nederland alleen maar verder toenemen. De grafiek toont het gemiddelde aantal tropische dagen boven 30 °C voor uw omgeving.
Aantal tropische dagen boven 30 °C
0
Huidig klimaat
Huidig klimaat
0
2050
Klimaat in 2050
Droogte
Minder neerslag in de zomer, meer neerslag in de winter
Voor het meten van droogte wordt het neerslagtekort gebruikt. De grafiek toont het gemiddelde neerslagtekort in het huidige klimaat en voor het klimaat rond 2050. Minder neerslag heeft onder andere invloed op lage grondwaterstanden en bodemdaling met onomkeerbare schade als gevolg.
Gemiddelde neerslagtekort (mm) per jaar
360
300
240
180
120
60
0
Huidig klimaat
Klimaat nu
2050
Klimaat in 2050
Overstroming
De kans op natte voeten wordt groter
De overstromingsdiepte bepaalt de mate waarin een gebied wordt blootgesteld aan de effecten van een overstroming. De overstromingsdiepte is van grote invloed op de omvang van de schade en het aantal slachtoffers door een overstroming. De grafiek toont de overstromingsdiepte in uw omgeving en de mogelijke impact daarvan.
0
Veelgestelde vragen
Antwoorden op meest gestelde vragen
De website sluit aan op de KNMI'14 scenario's. Het KNMI heeft in 2014 klimaatscenario’s opgesteld die de bandbreedte schetsen waarbinnen klimaatverandering in Nederland tot 2050 en 2085 waarschijnlijk zal plaatsvinden. Om de hoeveelheid informatie overzichtelijk te houden, is ervoor gekozen twee beelden met elkaar te vergelijken: huidig klimaat en het jaar 2050 onder scenario WH. Dit is voor de meeste klimaateffecten het worst-case scenario en geeft daarmee de bovenkant van de bandbreedte van verwachtingen weer. Meer informatie over de KNMI’14 scenario’s is hier beschikbaar.
Esri maakt gebruik van bestaande, betrouwbare Nederlandse databronnen. Dit kan data zijn die als basisregistratie door de overheid beschikbaar wordt gesteld, of data van verschillende toonaangevende data-partijen. Voor deze website is gebruik gemaakt van data verzameld door verschillende kennisinstellingen en beschikbaar gesteld door Climate Adaptation Services via klimaateffectatlas.nl
Deze data is openbaar beschikbaar gesteld via de klimaateffectatlas en mag gebruikt worden. Via ArcGIS kunt u deze data visualiseren en analyseren. Nog geen toegang tot ArcGIS? Vraag een kosteloze trial aan via esri.nl/nl-nl/producten/trial
Referenties
Gebruik maken
van alle beschikbare data
Er is meer in onze wereld dan wat we met het blote oog kunnen zien. Esri’s Location Technology wordt door meer dan 350.000 organisaties wereldwijd gebruikt om patronen en verbanden op de kaart te tonen. Ontdekt meer op esri.com/see.
Kom in contact
Laat uw gegevens achter en laat u inspireren hoe Esri uw bedrijf kan helpen
E-mail ons
contact@esri.nlBel ons
+31 (0)10 217 07 00